Hoe Moet Je …

Hoe moet je aandelen kopen?

aandelen kopen

Aandelen zijn een mooie manier van sparen, en misschien wel om extra geld te verdienen. Het is een risicovolle manier van beleggen, aangezien je je eigen spaargeld investeert in een bedrijf, waarvan je niet weet welke kant dit bedrijf op gaat. Het kan positief gaan met het bedrijf, maar het kan ook in een sleur terechtkomen en zijn waarde verliezen. Lees onderstaande handleiding voor beginners door en je hebt in no-time door hoe je goed aandelen kan kopen.


Wat heb je nodig?

– Een beetje geld om te investeren

Uitleg

Stap 1
Vraag jezelf eerst af waarom je aandelen wilt kopen. Als je verwacht binnen een maand je spaargeld te verdubbelen, kun je jezelf afvragen of dit wel de juiste manier is. Als je wilt leren met geld om te gaan, en tevens een mooie rente zoekt, kun je verder gaan met het kopen van je aandelen.

Stap 2
Meld je aan bij een broker, of een bank. Hier kun je aandelen kopen in kleine bedragen. Vaak is er geen minimumbedrag, maar zijn er wel transactiekosten van ongeveer 8 euro. Je kunt je aanmelden bij je huidige bank, of een andere bank zoeken. Veel gebruikte brokers zijn: Abn Amro, ING, Rabobank, Alex, Binckbank of Fortis. Deze verschillen qua opties niet veel van elkaar, dus welke bank je kiest hangt vooral af van je eigen voorkeur. Kies een bank welke jij betrouwbaar en duidelijk vind. Meld je aan via hun website.

Stap 3
Zet wat geld opzij. Je hebt natuurlijk een bedrag nodig om te beginnen met je aandelen, dus zet dit alvast opzij. Dit kun je doen terwijl je wacht tot je aandelenrekening geopend is.

Stap 4
Als deze geopend is kun je beginnen met het kopen van de aandelen. Hierbij kun je jezelf een aantal vragen stellen:
– Is dit het juiste moment om een bepaald aandeel te kopen?
– Welk bedrijf vertrouw ik mijn geld toe?
Zoek antwoord op deze vragen

Stap 5
Als je een bedrijf gevonden hebt kun je je gaan verdiepen in dit bedrijf. Houdt een tijdje een bedrijf in de gaten, en kijk of deze een stabiele stijging in waarde laat zien, of niet. Houdt dit een maand bij voordat je echt geld inzet. Stel jezelf de volgende vragen:
– Heeft dit bedrijf een stabiele waarde?
– Zit er in een maand en in een jaar tijd een stijgende of een dalende lijn?
– In wat voor sector zit dit bedrijf, en zit er groei in deze sector?
– Komt dit bedrijf vaak positief, of juist negatief in het nieuws?
– Wat zeggen kenners en kennissen over dit bedrijf?
– Wat zegt je eigen gevoel over dit bedrijf?

Stap 6
Ben je positief over dit bedrijf, dan kun je gaan beslissen om aandelen te kopen. Kies hoeveel aandelen je wilt kopen en vul dit in bij de website waar je je aandelen beheert. Denk er uiteraard goed over na, en neem geen impulsieve beslissingen.

Stap 7
Mocht je met grote bedragen werken is het verstandig om je geld in meerder bedrijven te investeren. Je verspreid hiermee je kansen, maar je zorgt er ook voor dat er minder kans is dat je geld in 1 keer verdwijnt.

Stap 8
Hou nu de beurs goed in de gaten. Je kunt je geld terughalen als je denkt dat er een daling aankomt, of je geld bij dit bedrijf houden.

Let op!

– Beleggen is altijd een risico. Je kunt er geld mee verdienen, maar je kunt je geld ook kwijtraken.

4 reacties op "Hoe moet je aandelen kopen?"

Geef een reactie

 1. Peter:

  De beleggingen met grote winst worden alleen tussen banken verhandelt, die krijg je dus niet!

  Black market

 2. Patrick:

  Staat er gewoon in hoor je aanmelden bij een broker

 3. Kees Chinees:

  Inderdaad met dit artikel ben je nog niks opgeschoten.

 4. Rekar:

  Hoe kan je nou aandelen kopen? Bijvoorbeeld kpn.