Hoe Moet Je …

Hoe moet je boeken kaften?

boeken kaften

Voor veel scholieren is het weer een ramp aan het einde van de zomervakantie: De nieuwe schoolboeken moeten gekaft worden. Ook als je zelf een duur boek gekocht hebt wil je deze misschien net houden. Dat kan door deze te kaften. Als je dit nog nooit hebt gedaan is dit even lastig. Met deze handleiding moet het een makkie zijn, en heb je zo door hoe je snel moet kaften.


Wat heb je nodig?

– Een boek
– Kaft/Cadeaupapier

Uitleg

Stap 1
Leg je boek op het kaftpapier. Knip nu je kaftpapier, ongeveer 2/3 cm groter dan je boek. (Om het makkelijker te maken kun je eerst je boek overtrekken met potlood)

Stap 2
Knip in het midden (waar je boek dichtslaat) 2 inhammen. Knip deze helemaal door tot de boekrand. Doe dit aan allebei de kanten.

Stap 3
Knip nu alle hoeken schuin van de kaft af. Het ziet er nu zo uit:

(1 = kaft, 2 = boek)

Stap 4
Vervolgens vouw je alle uitstekende randen naar binnen, om de omslag van het boek. Zorg natuurlijk dat er geen bladzijdes tussen zitten.

Stap 5
Op de plekken waar het kaftpapier elkaar aanraakt (aan de binnenkant) kun je deze vastplakken. Je kunt hier lijm voor gebruiken, maar plakband is vaak makkelijker.

Let op!

– Iedereen kaft op een andere manier, kijk zelf welke jij het handigst vindt.
– Op internet zijn speciale “boek sokken” te koop, die je als bescherming om je boek kan doen. Hierdoor hoef je niet te kaften.
– Je kunt ook andere materialen gebruiken, stripboeken bijvoorbeeld. Deze kunnen wel afgeven, dus dit is niet aangeraden voor schoolboeken.

82 reacties op "Hoe moet je boeken kaften?"

Geef een reactie

 1. bleep:

  niet reageeren xd

 2. Brugklassertjeeee:

  IK MOET OOK MIJN BOEKEN KAFTEN MAAR IK WEET NIET HOE! WAT MOET IK DOEN?
  HOPELOOS BRUGKLASSERTJEEEEE

 3. fijn:

  Ik ben nu bezig en gaat super door dit stappen plan

 4. Selina:

  Ik moet ook boeken gaan kaften voor school. Voor alle mensen die als ze hun boek dicht doen en het papier scheurt: je moet het NIET 3 centimeter groter dan je boek knippen, 5 is veel beter! En let op voordat je het kaftpapier vast plakt dat je het boek sluit en even probeert of t niet scheurt! Succes met jullie boeken, ik ga nu ook aan de slag! XX Selina!

 5. Ikke:

  Hee,

  Het werkt helemaal niet!!
  Als je je boek dicht doet dan scheurt het kaftpapier.
  ZONDE van t kaftpapier!!!!!
  Sorry hoor maar t is gewoon zo.

  Xxx Ikke

 6. isisx110:

  kaften is eigenlijk heel makkelijk.
  op youtube staan heel veel filmpjes over hoe je moet kaften. als het dan nnog steeds niet lukt gewoon iemand vragen om te helpen.

  xx isis

 7. noor:

  hey, ik heb het geprobeerd maar het werkt gewoon voor geen ene meter, sorry. zodra ik het boek dicht deed scheurde de kaft… zonde van het kadftpapier, ik HAD precies genoeg haha.

  xx noor