Hoe Moet Je …

Hoe moet je een USB-stick formatteren (windows)?

Een USB-stick kun je helemaal legen door elk bestand te verwijderen, maar in sommige gevallen is het wel eens nodig om een USB-stick te formatteren. In onderstaande uitleg lees je hoe je dit met een Windows kunt doen.


Wat heb je nodig?

– Een USB-stick welke leeggemaakt mag worden
– een Windows computer.

Uitleg

Stap 1
Open ‘Deze computer’. Deze knop staat of op je Bureaublad, of onder Start – Deze computer (afhankelijk van welke versie van Windows je hebt).

Stap 2
Als de USB-stick in de computer geplaatst is zul je deze nu tussen de apparaten zien staan.

Stap 3
Klik met je rechtermuisknop op de USB-stick en klik op ‘ Formatteren…’.

Stap 4
Hier kun je verschillende opties kiezen, maar waarschijnlijk zal dit voor de meesten niet nodig zijn. Je kunt gewoon op Starten klikken.

Stap 5
Bevestig je keuze door op OK te klikken. Je USB-stick wordt nu geformatteerd.

Let op!

– Maak altijd een back-up van je gegevens, deze worden namelijk van de USB-stick verwijderd als je de USB-stick formatteert!

6 reacties op "Hoe moet je een USB-stick formatteren (windows)?"

Geef een reactie

 1. lily galstyan:

  Beste,
  Ik heb gelijkaardig probleem als Ilse, ik krijg mijn usb niet open en kan geen back ups maken. Bestaat er een oplossing ?
  mvg
  Lily

 2. Ilse:

  Hoi allemaal,
  nog even een vraagje. Mijn usb stick geeft ook aan dat deze geformateerd moet worden. Ik heb maar 1 usb stick, en hier staan alle bestanden op voor school, stage, werk, draaiboeken en dergelijke. Ik raak nu al in paniek. Mijn usb stick doet het niet meer, mappen worden niet meer geopend en de usb geeft telkens fout meldingen. Hoe kan ik ooit m’n bestanden nog terug krijgen. Lekker handig, vlak voor de toetsweek. Zou iemand mij kunnen helpen?

  Ilse

 3. Ben Hollander:

  Hallo Ria,

  De snelheid van je USB stick is afhankelijk van de grootte van het bestand dat je erop zet en de snelheid van je computer.
  Grote bestanden zoals films etc. kunnen minuten duren.
  De meeste USB sticks zijn standaard geformatteerd als fat32. Bestanden groter dan 4 Gb accepteert de stick dan niet. Veel films in HD kwaliteit zijn meestal groter. Je kunt dan de stick opnieuw formatteren als NTFS. Let wel op dat de Stick afspelen op bijvoorbeeld een DVD recorder alleen lukt als deze ook voor NTFS geschikt is.
  Succes

 4. Jesper Rinsma:

  die van mij was klaar binnen 10 seconden

 5. Ria Schuijt:

  Hoe lang duurt het formatteren van een USB stick

  1. Tim Westerbeek:

   hallo Ria,

   hoe lang het duurt, dat ligt natuurlijk aan hoe snel je computer is en hoe groot je usb stick is. voor een usb stick van 4.0 GB ben je wel +- 10 minuten kwijt

   groeten