Hoe Moet Je …

Hoe moet je leren?

leren

Leren: Of het nu voor een proefwerk op school is, je praktijkexamen of misschien wel een belangrijk artikel voor je werk, leren is vaak erg vervelend. Toch is het in de meeste gevallen echt nodig, en zul je er dus enige tijd aan moeten besteden. Met deze handleiding leer je snel maar toch effectief leren, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het leren.


Stap 1
Maak een rooster voor je zelf. Spreek met jezelf af dat je elke dag op een bepaald tijdstip gaat leren. Zolang je je hier aan houdt zal je het niet uitstellen, en dus niet alles op het laatste moment doen.

Stap 2
Haal alle afleidingen weg. Zet je telefoon, computer, TV en radio uit. Lees tussendoor geen krabbels of sms’jes, maar concentreer je op je huiswerk. Als je nu even wat meer tijd besteed aan het leren heb je hier straks nog genoeg tijd voor.

Stap 3
Wees verantwoordelijk voor jezelf. Om sneller te leren moet je het ook willen, en je complete aandacht aan je huiswerk besteden. Denk niet aan wat je morgen allemaal gaat doen, maar denk alleen aan je huiswerk.

Stap 4
Studeer kleine stukken. Ga geen heel boek in 1 keer doorspitten, maar leer bijvoorbeeld 1 hoofdstuk per uur. Heb je geen hoofdstukken, splits het dan voor jezelf op zodat je het makkelijk kunt onthouden. Als je deze apart kent, ga ze dan combineren. Door kleine stukken te leren kun je beter informatie onthouden.

Stap 5
Herhaal je studeer proces. We hebben allemaal wel eens geprobeerd alleen de laatste avond te studeren. Dit is absoluut niet aan te raden, je hersens kunnen beter kleine stukken onthouden, in plaats van alles in 1 avond onthouden.

Stap 6
Test jezelf. Dit kun je op elke manier doen, kijk zelf wat je het makkelijkst vindt. Leg de antwoorden uit in je eigen woorden. Kun je dit niet? Dan ken je het waarschijnlijk nog niet genoeg genoeg. Ga weer verder met leren.

Stap 7
Maak gebruik van momenten waar je toch moet wachten. In de file, in de trein, op de WC.. Allemaal plekken waar je niks beters te doen hebt. Gebruik deze momenten om alles nog eens door te nemen.

Let op!

– Associeer woorden met elkaar. Denk waar een woord op lijkt en verzin er iets grappigs bij.
– Herhaal, herhaal, herhaal. Moet je een jaartal onthouden, zeg het dan drie keer hardop.
– Leer in groepen. Dit is erg handig als je iets niet snapt, of om elkaar te overhoren. Zorg wel dat je elkaar niet afleiden.

149 reacties op "Hoe moet je leren?"

Geef een reactie

 1. Anne-Marie Vissers:

  nou ja zeg! hou het vriendelijk 😉

 2. Anastasia:

  Pietje,of je bent gewoon te dom?;)

 3. pietje:

  Werkt voor geen meter

 4. brugsmurf:

  beste Iben, late reactie maar in het vervolg heb je waarschijnlijk veel aan dit idee: houd op met spammen op hoemoetje.com en begin aan het leren van je toers. sarcastisch maar waar

 5. iben:

  …………. ik heb morgen een toets en ik heb nog niks gedaan!! wat is handig om zo snel mogelijk een toets te leren?????????????????

 6. iben:

  wil je me helpen kies dan voor deze smily 🙂 en als je me niet wilt helpen dan kies je voor deze smily 🙁

 7. iben:

  dus……………….. help mij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. iben:

  iemand een idee??? als ik deze toetsen goed maak mag ik naar vwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

 9. iben:

  pleas antwoord snel!!!! het is al morgen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙁

 10. iben:

  ik ben nu bezig met mijn natuur toets en het is echt vet veel, heb er nog niks aan gedaan en het is morgen!!!! en ik wil graag naar vwo dus…. wat moet ik doen?!

 11. Iemand:

  Het heeft echt geholpen ik leer nu veel beter en haal betere cijfers.

 12. idkleernomens:

  Meestal ga ik er helemaal voor zitten en alles als ik ga leren , maar dan zit in bijv. In mn kamer en alles daar lijd me af. Dan ga ik beneden zitten , daar praten mensen en dan ga ik automatisch concentreren op hun gesprekken. Werkt ook niet dus. In de lessen lijden mn klasgenootjes me af en in de bieb lijden boeken me af omdat ik veel daarvan hou. Niks werkt bij mij kwa rust en concentratie ! En ik probeer t heel veel maar t lukt gewoon niet
  Help ik wil graag de havo halen !

 13. nienke:

  Hoi, probeer je telefoon aan je ouders te geven, zo kun je er niet meer op. Of zet je telefoon uit, denk altijd maar zo: als je klaar bent met leren kun je op je telefoon zitten, liever een berichtje sturen.dan een voldoende? Hopelijk heb je hier wat aan
  Groetjesss Nienke

 14. Irem:

  Hoi , ik ben een meisje met hoge cijfers maar als ik een voldoende wil halen moet ik echt kei en kei hardt leren, en dan heb ik geen tijd meer voor mezelf alleen plannen heeft geen zin want terwijl ik weet dat ik moet beginnen dan ga ik toch verder met mn telefoon hebben jullie er echt betere tips voor ?!

  gr irem

  1. nienke:

   Hoi, probeer je telefoon aan je ouders te geven, zo kun je er niet meer op. Of zet je telefoon uit, denk altijd maar zo: als je klaar bent met leren kun je op je telefoon zitten, liever een berichtje sturen.dan een voldoende? Hopelijk heb je hier wat aan
   Groetjesss Nienke

 15. dildohoofd:

  hoe leer je het beste woordjes via wrts of is er ook nog iets snellers?

 16. Gaatjeniksaanhahhasorry:

  Wat moet je doen als je een dag vantevoren gaat oefenen…..?

 17. alfred:

  Hoe leer ik het best? 30 min blokken en dan 15 min pauze. Of bijv. Een uur aardrijkskunde, een uur geschiedenis en dan weer aardrijkskunde? Dus hoelang leren en pauze?

 18. djfldjf:

  oke weet je, iedereen die hier op deze site zit; concentratie is weg bij jullie hè? =p

 19. anoniem:

  ik wil altijd wel gaan leren maar ben ik bezig word ik wel weer afgeleid door iets ik weet niet hoe ik het moet oplossen als ik alleen in een kamer zit ga ik op mn telefoon en ik kan me ook niet goed concerteren als ik ook maar een blaadje naast me heb liggen ga ik tekenen ofz als ik huiswerk moet maken op mn laptop ga ik wel op facebook of die dingen hoe kan ik dit oplossen?

  1. Ik:

   Ik heb volgende week sppr veel toetsen stuk of 8 hoe krijg ik dit voormekaar ik heb er nog niks aan gedaan

  2. kim:

   maak je hele bureau leeg en laat alleen je leerwerk en 1 pen liggen. laat alles beneden (telefoon, laptop enzo.) doe de gordijnen en ramen dicht zodat je ook niet kan worde afgelijd door dingen die buiten gebeuren. als ik deze dingen doe haal ik vaak goede cijfers omdat ik goed kan leren hierdoor! probeer het een keer!:)
   success

 20. lars:

  ik hou ni van leren ma doe het toch