Hoe Moet Je …

Hoe moet je met de trein reizen?

met de trein reizen

De trein is een makkelijke manier van openbaar vervoer. Je gaat naar het station, zorgt dat je een geldig ticket hebt, en stapt uit wanneer je bent aangekomen op het station waar je moet zijn. Ga je voor de eerste keer met de trein reizen, en vind je alles nog een beetje intimiderend? Gebruik dan de onderstaande stappen voordat je met de trein gaat reizen.


Uitleg

Stap 1
Stippel je route uit. Je kunt op de website van de NS makkelijk invoeren wat je beginpunt en je eindpunt is. Ook zie je hier waar en wanneer je moet overstappen, en hoeveel tijd je hebt. De website is te vinden op NS.nl.

Stap 2
Heb je de route gevonden? Sla deze dan op op je telefoon of print deze uit. Kijk naar de tijd waar de trein vertrekt.

Stap 3
De trein wacht niet op jou, als je te laat aankomt zal de trein wegrijden en zul je op de volgende trein moeten wachten. Zorg dus dat je ruim van tevoren op het station bent.

Stap 4
Kijk op welk spoor je moet zijn. Dit zal in de stationshal aangegeven zijn, maar staat wellicht ook op je route. Er zijn nummers en letters. De nummers staan voor aparte sporen, de letters zijn de plaats op dit spoor (voor of achteraan).

Stap 5
Zorg dat je een geldig ticket hebt. Je kunt een ticket kopen in de automaat, deze kun je eenmalig gebruiken. Deze spreken allen voor zich. Ben je van plan om vaker met het openbaar vervoer te reizen? Dan is het verstandig om een OV-chipkaart aan te schaffen. Plan hier ruime tijd voor, aangezien dit niet in twee minuten gedaan is. Vergeet ook niet in te checken na het aanschaffen van een OV chipkaart.

Stap 6
Als je een geldig kaartje hebt, kun je naar het juiste spoor lopen. Als de trein aankomt, zoek je een plek om te staan of te zitten, en wacht je tot je aankomt bij je bestemming.

Stap 7
Er wordt normaal gesproken omgeroepen bij welke bestemming de trein is, of bijna is. Let hier goed op als je niet bekend bent in de omgeving.

Let op!

Heb je een aansluiting gemist? Geen probleem, je moet alleen even wachten. Zoek een bord op met informatie over de treintijden, of spreek een conducteur aan op het station. Zij zijn er altijd om je te helpen.

4 reacties op "Hoe moet je met de trein reizen?"

Geef een reactie

 1. Ben Kramer:

  Ik wilde vandaag een kaartje kopen voor morgen van Hoorn naar Amsterdam Centraal. De mogelijkheid hiervan zag ik niet. Kan ik vandaag alsnog een kaartje kopen en is dat kaartje niet alleen voor vandaag?

 2. laura vermulst:

  waardeloos er zijn veel ouderen die geen computer hebben en niet met de apparaten om kunnen gaan. op ieder station moet iemand zijn om ouderen te helpen.

 3. update:

  Sinds 9 juli 2014 worden treinkaartjes niet meer verkocht of geaccepteerd. Je kunt alleen nog reizen met een chipkaart. Als je vaak reist met de trein gebruik je een ov-chipkaart. Je kunt kiezen voor een anonieme of een persoonlijke ov-chipkaart. Lees meer over het activeren van je ov-chipkaart op https://www.hoemoetje.com/ov-chipkaart-activeren/

  Voor mensen die af en toe reizen met de trein is er een eenmalige chipkaart. Dit is een papieren kaartje met een chip. Het kaartje is te koop in de NS-kaartmachine op het station. Je hoeft geen saldo te laden op dit kaartje maar je moet wel in- en uitchecken.

 4. Ally:

  Ik wil beginnen met treinreizen ik ben 12 en heb vrienden verweg in zwolle en ik ben er n uur vandaan ik weet niet hoe datwerkt met een ov of normaal geld en miss moet ik tusse stopjes maken dat weet ikook niet hoe dat moet en waar ikmoet zitten enzo en ehm ja dat was t denk ik