Hoe Moet Je …

Hoe moet je gras zaaien?

gras zaaien

Gras is een mooie manier om leven aan je tuin te geven, en het geeft je kinderen of je huisdieren een zachte en comfortabele ruimte om te spelen. En misschien het meest belangrijke: Het ziet er erg netjes uit en kan ervoor zorgen dat je tuin, en dus je huis, er mooi verzorgd uit ziet.


Er zijn meerdere manieren om gras te zaaien, maar de goedkoopste manier is om dit te doen met zaadjes.

Wat heb je nodig?

 • Graszaadjes
 • Mest / Compost
 • Hark
 • Schep
 • Eventueel een gazonwals.

Aan de slag met gras zaaien

 1. Zorg dat je tuin klaar is om gras te zaaien. De beste tijd om gras te zaaien is in de herfst of in de winter. Het begin van de herfst is een goede tijd omdat er dan genoeg zonlicht is, terwijl de grond toch warm genoeg is (maar niet te warm dat de zaadjes uitdrogen!). Als het herfst is regent het normaal gesproken ook regelmatig, en dat is ook belangrijk voor nieuw gezaaid gras.

 2. Zoek de juiste zaadjes. Er zijn duizenden soorten gras beschikbaar. Om te bepalen welke soort zaadjes je het beste kunt gebruiken, kun je je laten informeren bij een goed tuincentrum. Belangrijk om rekening mee te houden is onder andere hoeveel zonlicht je tuin krijgt en de tijd wanneer je wilt zaaien.

 3. Haal al het onkruid weg. Het is belangrijk om al het onkruid weg te halen voordat je de graszaadjes zaait. Neem goed de tijd om al het onkruid weg te halen, en haal alles uit de grond wat je kunt vinden.

 4. Spit de grond. Gebruik een schep om de grond los te krijgen. Doe dit ongeveer 7 cm diep. Verwijder takjes, steentjes en andere kleine voorwerpen die je tegenkomt.

 5. Hark de grond. Ga vervolgens met een hark door de net gespitte grond om de grond netjes gelijk te harken. Terwijl je harkt, voeg oud compost toe om extra voedingsstoffen in de grond toe te voegen.

 6. Stamp de grond aan. Voordat je de zaadjes kunt planten is het belangrijk dat de grond weer goed stevig is. Dit kun je doen met een gazonwals, of handmatig door de grond goed aan te stampen. Maak kleine stappen en zorg dat je de hele vloer gelijk stampt.

 7. Volg de aanwijzigingen op de verpakking van de graszaadjes. Lees goed wat de aanwijzigingen zijn wat betreft de natheid van de grond, en hoeveel ruimte er tussen de zaadjes moet zitten.

 8. Hark opnieuw. Hark vervolgens de grond opnieuw om de graszaadjes goed te verspreiden, en ze met een laagje grond te bedekken.

 9. Geef voldoende water in het begin, en steeds meerder naarmate het gras groeit. Zorg zeker in het begin van het groeien dat de grond altijd vochtig is. Zodra de zaadjes door beginnen te komen (waarschijnlijk na 2 tot 3 weken), geef ze dan ongeveer de helft minder water. Belangrijk is dat je dit op gevoel doet. Heb je het idee dat je te weinig geeft? Besproei je nieuwe gras dan extra.

 • Loop niet teveel over je nieuwe grasmat. Als je de graszaadjes gezaaid hebt, laat het dan zoveel mogelijk rusten.
 • Gaat het niet snel genoeg? Dan kan je altijd gazonmest kopen in een tuincentrum om de groei te bevorderen.

1 Reactie op "Hoe moet je gras zaaien?"

Geef een reactie

 1. marco:

  gras eten daggoe