Hoe Moet Je …

Hoe moet je uien bewaren?

uien bewaren

Zo bewaar je je uien

 1. Zoek eerst de juiste uien uit. Uien die geoogst zijn in de lente en in de zomer zijn vaak niet taai genoeg om lang te bewaren, en moeten snel na het aankopen opgegeten worden.

  Uien die geoogst zijn in de herfst of winter blijven over het algemeen langer goed.

 2. Scherpe uien blijven langer goed dan minder scherpe uien. Dit zijn vaak uien waar je van moet huilen. Dit komt doordat ze zwavelhoudende verbindingen hebben. Over het algemeen zijn de standaard rode en witte uien uit de supermarkt scherpe uien, en kun je deze dus lang bewaren.

 3. Tijd om de uien te bewaren: Belangrijk is dat je de uien niet schilt, maar in zijn originele staat laat.

  Leg ze op een droge plek, het liefst waar geen zonlicht kan komen. Door zonlicht kan het zijn dat de uien bitter worden. Bij voorkeur op een lekker koude plek, tussen de 4 en 10 graden celcius. Een goede plek is vaak een kelder of een trapkast.

 4. Zorg dat de plek goed geventileerd is. Als de ruimte geventileerd is zal het voorkomen dat de ui gaat rotten of dat er schimmel op komt.

  Om ze echt goed te ventileren kun je ze ophangen in een net, of in een oude panty. Als je de uien in een oude panty bewaard, leg dan een knoop tussen elke ui. Klinkt vreemd, maar werkt echt!

 5. Controleer je uien regelmatig. Als er een ui begint te rotten, gooi hem dan zo snel mogelijk weg. Als de ui net begint met spruiten kun je hem nog gewoon eten. Snij gewoon het groene gedeelte van de ui af.

 6. Bewaar gepelde uien in de diepvries. Je kunt een diepvrieszakje dat je af kunt sluiten. Zorg wel dat de ui volledig gepeld is. Doe dit niet met gesneden uien, maar enkel met hele uien.

Uien zijn aanwezig in bijna elke Nederlandse keuken, en gelukkig kun je uien goed bewaren. Ze zijn het hele jaar in de supermarkt te vinden. Lees met deze uitleg hoe je goed je uien kunt bewaren, zodat je ze wel tien maanden kunt bewaren, zonder dat de smaak verloren gaat!

1 Reactie op "Hoe moet je uien bewaren?"

Geef een reactie

 1. Jenny van leeuwaarde:

  Ik bewaar uien in de koelkast en het houd lang.