Hoe Moet Je …

Hoe moet je de was doen?

Bijna niemand vind het leuk, maar op den duur moet het toch echt gebeuren: De was doen! Het kan een beetje verwarrend zijn in het begin, maar het is echt absoluut niet makkelijk, en iedereen kan het doen.

de was doen

Wat heb je nodig?

– Vuile kleding
– Een wasmachine
– Wasmiddel


Uitleg

Stap 1
De voorbereiding. Kijk goed op de labels van je kleding. Hier kan op staan dat sommige kleding niet in de wasmachine kan, of op een bepaalde manier gewassen moet worden.

  • Een afbeelding van de zijkant van een emmer met water erin, en hier een temperatuur bij, betekent de maximum temperatuur waar het kledingstuk op gewassen mag worden. Als er een hand staat in plaats van een nummer, moet je het kledingstuk met de hand wassen. Een kruis (X) betekent dat het niet gewassen mag worden.
  • Het driehoekje betekent bleken. Een witte driehoek betekent dat je het kledingstuk kan bleken, een zwarte driehoek of een kruis betekent dat je het niet kan bleken.
  • Een vierkant met een cirkel erin legt je uit hoe je het kledingstuk kan drogen. Een punt betekent op lage temperatuur, twee punten betekent dat je het kan drogen op normale temperatuur en een kruis betekent dat je het kledingstuk beter niet kunt drogen.
  • De afbeelding van de strijkbout laat zien hoe je het kledingstuk kunt drogen. Hoe meer puntjes, hoe hoger de temperatuur. Een X betekent dat je het kledingstuk niet kunt strijken.

Stap 2
Zorg dat alle spullen uit de zakken van je kleding gehaald is. Geld, pennen, papiertjes, etc. Briefpapier kan een wasmachine overleven, maar het kan erg kreukelen waardoor het misschien toch niet meer te gebruiken is.

Stap 3
Voeg wasmiddel toe aan de wasmachine. Vaak staat er op het wasmiddel aangegeven hoeveel je moet gebruiken. Hou je hier aan. De meeste wasmachines hebben een ruimte waar je het wasmiddel in moet stoppen, met oudere wasmachines kan het zijn dat je je wasmiddel in een bol bovenop de kleding moet leggen. Voeg eventueel ook wasverzachter toe.

Stap 4
Selecteer de juiste temperatuur of wasmachine-stand. Je kunt bonte kleding (kleding met veel kleur) beter koud wassen. Witte kleding en beddengoed kun je beter wat warmer wassen.

Stap 5
Stop je kleding in de wasmachine. Zorg dat de wasmachine niet te vol is, dan zal de kleding minder goed gewassen worden.

Stap 6
Is de was klaar? Schud je kleding dan even uit zodat ze sneller drogen, en minder kreukels hebben.

Stap 7
Hang de kleding op om te drogen, of stop deze in de droger.

Stap 8
Vouw je kleding op en berg ze weer op, of strijk ze nog even.

Geef een reactie