Hoe Moet Je …

Hoe moet je jodelen?

jodelen

Jodelen is een zangkunst waarbij je constant je stemgeluid vanuit je borst en vanuit je hoofd laat komen, om en om en om. Jodelen is moeilijk om door te hebben, maar als je deze zangkunst uit de Alpen door hebt kan het erg leuk zijn.


Stap 1
Ten eerste moet je doorhebben dat je twee verschillende stemmen hebt om mee te zingen; je borststem en je hoofdstem. Je borststem is de stem waar je normaal gesproken mee hoort te zingen, en als je oplet kun je je borst voelen trillen als je met je borststem zingt. Je hoofdstem begint als je hoger begint te zingen. Het voelt alsof je door je neusgaten zingt en heeft een ander geluid.

Stap 2
Zing ‘jo-de-la-hie-hoo’, allemaal in 1 noot met je borststem. Middel C is goed voor vrouwen en tenoren. Een lage C is goed voor bass manen. Let op hoe je lichaam voelt, vooral in je borstkas.

Stap 3
Verander een paar noten naar een veel hogere klank. Zing bijvoorbeeld de ‘de’ en de ‘hie’ een octaaf hoger. Het maakt niet uit welke noten je raakt, je hoeft geen muziek te lezen. Zing laag-laag-laag-hoog-hoog, waarbij de laatste klank iets lager is dan de vorige hoge klank. Dit is het standaard jodel-formaat.

Stap 4
Varieer je bewoording, tempo en je noten als je progressie boekt. Je kan verschillende dezelfde noten halen, naar een hoge klank springen, een lagere noot pakken enz. Zolang je op en neer springt van klank ben je aan het jodelen. Je kan elke klank als ‘hoe’, ‘ha’, ‘lo’, ‘die’, ‘ie’ gebruiken, zolang het maar geen echte worden zijn.

Geef een reactie