Hoe moet je een sinterklaasgedicht schrijven?

Voor je het weet is het weer bijna 5 december, en daar sta je dan: zonder een gedicht. Snel pak je een rijmwoordenboek erbij en flans je een eenvoudig gedicht in elkaar. Gaat het bij jou ook vaak zo? Stop. Met deze uitleg laten we je zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is om een leuk sinterklaasgedicht te schrijven.
Hoe dan? Door gewoon iets meer na te denken over wat je wilt zeggen, en vooral op tijd te beginnen!
Wat heb je nodig?
– Pen en papier
– Een rijmwoordenboek
Zo ga je te werk
Schrijf op een lijstje wat voor cadeaus je hebt gekocht voor deze persoon. Hiermee krijg je de eerste steekwoorden om iets mee te schrijven.
Schrijf vervolgens wat steekwoorden op die te maken hebben met deze persoon. Denk aan hobby’s en interesses, maar vooral ook: Wat heeft deze persoon het afgelopen jaar gedaan of gezegd, wat jou is bijgebleven?
Het is leuk om een beetje gemeen te doen, en ongemakkelijke gebeurtenissen te beschrijven, maar zorg wel dat het beschaafd blijft.
Maak van verschillende trefwoorden verschillende kleine gedichten. Probeer zinnen met elkaar te rijmen, zonder dat het een geheel is. Twee zinnen tegelijk is meer dan genoeg. Weet je niet goed hoe je moet rijmen? Lees dan even het artikel “Hoe moet je rijmen” door. Je kunt ook altijd een online rijmwoordenboek gebruiken.
Kijk kritisch naar de regeltjes die je nu geschreven hebt. Kun je iets gaan combineren? Kun je een bepaald verhaaltje uitbreiden naar iets leukers? Een gedicht mag best opvulling gebruiken die niet direct iets zegt.
Probeer je zinnen evenveel lettergrepen te geven. Het leest niet fijn voor als de ene zin vijf lettergrepen heeft, en de volgende wel twintig. Probeer dit ongeveer gelijk te houden, en je zult zien dat het gedicht veel fijner klinkt.
Combineer alle gedeeltes tot een mooi gedicht, en lees het vervolgens hardop voor. Zo hoor je goed of het lekker loopt of niet. Loopt een zin of een gedeelte niet helemaal lekker in het complete gedicht? Kijk dan of je nog iets aan kunt passen aan deze in, zodat het wat lekkerder leest.
Zet het gedicht in een mooi document. Maak de letters niet te klein, dat maakt het zo lastig om het voor te lezen. Probeer de letters zo groot te doen dat elke zin precies op 1 regel valt. (Mooie bijkomstigheid: Je gedicht lijkt ook meteen een stuk groter dan dat het daadwerkelijk is!)
Print het uit, rol het op, en leg het bij je cadeau’s. Laat het mooie avondje maar komen!
- Lukt het je niet om goed te rijmen? Maak dan gebruik van een rijmwoordenboek. Deze zijn online genoeg te vinden.
- Wees een beetje gemeen, maar hou het netjes. Het is leuk om met een compliment te eindigen, waarom je trots bent op die persoon of vertel waarom je dankbaar bent dat die persoon in je leven is.