Hoe Moet Je …

Hoe moet je mooie foto’s maken (landschap)?

mooie foto’s maken (landschap)

Zie je wel eens foto’s waarbij je denkt “Hoe is die foto zo mooi geworden?” Dit ligt niet aan de camera of aan het landschap, maar dit ligt vaak aan de fotograaf. Je hebt geen dure digitale camera nodig, je kunt zelf met je Nokia telefoon een prachtige foto maken. Met deze handleiding leer je hoe je mooie landschappen kunt fotograferen.


Wat heb je nodig?

Camera
– Statief (niet verplicht)
– Een landschap

Uitleg

Stap 1
Zoek een goede locatie. Neem de tijd om rond te lopen, fietsen of rijden in je omgeving tot je een plek vind die jou aanspreekt. Zie het landschap niet als een bos waar je toevallig elke dag langs loopt, maar als een stukje kunst wat voor jou neergelegd is. Observeer het, bekijk de schaduwen, de grootte van de omgeving en de voorwerpen die er liggen.

Stap 2
Kies een bepaald belangrijk punt in je foto. Dit wordt het gedeelte waar je op focust.

Stap 3
Zorg voor een mooi sterk perspectief en een gevoel van diepte door je plek zorgvuldig te kiezen. Zoek bijvoorbeeld een plek waar een bepaal voorwerp voor je gekozen focuspunt ligt, waardoor je een mooi dieptegevoel krijgt. Of wellicht een paar mooie bomen op de achtergrond? Met sommige digitale camera’s kun je de focus zelf veranderen, waardoor het de diepte nog realistischer lijkt.

Stap 4
Zoek naar lijnen. De horizon bijvoorbeeld, of een pad naar voren.

Stap 5
Zodra je je perfect plek gevonden hebt, pak je je camera en zet je deze (mocht je deze hebben) op je statief. Dit zorgt ervoor dat je foto’s scherp blijven, en niet vaag worden doordat je bewoog.

Stap 6
Neem de foto!

Stap 7
Stop niet! De eerste foto is waarschijnlijk niet meteen goed. Maak veel meer foto’s vanaf verschillende hoeken. Als je 100 foto’s maakt is de kans vele malen groter dat er een mooie tussen zit, dan als je maar 2 foto’s maakt. En met een beetje geluk zullen je foto’s met elke foto beter worden!

Stap 8
Als je een foto gemaakt hebt, laat deze dan niet enkel op de computer staan; op een mooie foto mag je trots zijn! Een erg leuk idee is om de foto uit te printen op canvas. Op herinneringenoplinnen.nl kun je je foto voor een minimaal prijsje op een canvas laten printen. Erg leuk als cadeautje, maar ook om boven de TV in de woonkamer te hangen!

Let op!

– Bekijk van tevoren de weersvoorspelling en bedenkt of je met een bepaald weer een foto wilt nemen. Sommige landschappen zien er erg mooi uit als het regent, anderen weer niet.
– Kom meerdere malen op een dag terug naar dezelfde plek om verschillende foto’s te maken. Maak er bijvoorbeeld een paar waar het donker is en een paar waar het licht is. Vergelijk ze thuis op de computer.
– Heb je geen camera? Kijk op de volgende pagina om een camera bij bol.com te bestellen: bol.com | Digitale fotografie | Elektronica

4 reacties op "Hoe moet je mooie foto’s maken (landschap)?"

Geef een reactie

 1. Hannekett:

  Wat jammer dat ‘een goede foto’ maken hier teruggebracht wordt naar: ‘maak zoveel mogelijk foto’s, dan zit er vast wel wat tussen.’. Bij het (bewust) maken van een goede landschapsfoto komt wel even wat meer kijken, de eerste eenvoudige tip met veel resultaat is: haal die horizon uit het midden weg. Wat is belangrijker, de lucht of de voorgrond? Pas daar je horizon op aan. Je zult de camera hiervoor iets moeten kiepen, voor- of achterover.
  En als je dan een hele berg foto’s hebt.. Hoe bepaal je welke foto goed is? Dat gaat vaak op gevoel, veel leuker is het om te leren waaróm de ene foto wel werkt en de andere niet.
  Als je écht bewust wil fotograferen, zoek dan bij jou in de buurt een fotografiecursus. Let daarbij op of de groepen niet te groot zijn en of je groepsgewijs het gemaakte werk bespreekt, daar leer je heel erg veel van.

 2. Sree:

  Best backlinks and biwsete traffic service we post your custom message up to 100’000 forums worldwide price starting only from $29 Get incredible web traffic using superb backlink blast today. We are able post your custom post up to 100’000 forums around the web, get thousands of backlinks and amazing targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your biwsete or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now:

 3. Timm:

  Helaas niet he, Chris.

 4. Christina Carabini:

  …………Toen ik net begon te fotograferen moest ik niks hebben van een lens waarmee ik niet kon zoomen. ..En als je net als ik nog als eens in de situatie verkeerd dat je in donkere concertzalen of plekken fotos moet maken moet een snelle lens wel tot je standaard uitrusting behoren. Woop woop en dat voor 100 euro..Heel veel mensen denken helaas nog steeds dat beter materiaal een betere foto maakt maar helaas dat is niet waar.