Hoe Moet Je …

Hoe moet je mooie foto’s maken van jezelf?

mooie foto’s maken van jezelf

Als kinderen opgroeien nemen ouders vaak tientallen, vaak wel honderden foto’s per jaar. Waarom? Omdat dit kind in een paar jaar compleet veranderd is. Ouders willen elk moment vastleggen. Ouderen kijken vaak graag naar babyfoto’s van zichzelf, omdat ze meer willen weten over hoe ze vroeger waren. Als je eenmaal ouder bent neem je vaak enkel foto’s van speciale gelegenheden; bruiloften, vakantie’s of andere leuke dingen. De ontwikkeling van jezelf stopt echter niet als je 20 bent, en daarom blijft het leuk om foto’s van jezelf te blijven maken.


Het probleem is helaas dat veel mensen zich niet comfortabel voelen met een camera, vooral in het openbaar. Spontane foto’s zijn wel leuk, maar niet bijzonder, terwijl professionele foto’s door een fotograaf er vaak erg nep uit zien. Met deze handleiding leren we je zelf goede foto’s te maken.

Voor nu, voor je Hyves of Facebook, maar zeker ook later voor jou en je kinderen!

Wat heb je nodig?

– Camera
– Een plek waar je jezelf thuis voelt. (Thuis bijvoorbeeld)
– Een fotobewerkingsprogramma

Uitleg

Stap 1
Kies een goede camera. Klik hier voor een overzicht van goede camera’s.
Je hebt wellicht een webcam, maar voor mooiere foto’s is het toch een goed idee om een betere camera te vinden. Tegenwoordig hebben veel telefoons ook goede camera’s.

Stap 2
Vind een goede plaats.
Vind een plek waar je je thuis voelt, waar je het bij voorkeur natuurlijk licht hebt. Een lamp geeft een rare kleur, terwijl zonlicht vaak het mooiste overkomt. Het is altijd leuk om een opvallend voorwerp in de achtergrond te zetten, zoals een felgekleurde muur, stoel, of een mooi landschap. Zet de camera neer zodat je met je gezicht naar het licht kijkt (maar niet IN het licht.)

Stap 3
Kies een goede tijd uit.
Neem de foto als je je vrolijk voelt. Je hoeft niet eens te lachen, vrolijkheid zul je zien op een foto. Zie je jezelf in de spiegel en ben je tevreden over hoe je eruit ziet op dat moment; leg dat dan vast met een foto.

Stap 4
Maak je omgeving af.
Zet muziek op die past bij de sfeer die je wilt maken. Heb je lang haar? Dan kun je een ventilator pakken om een magazinefoto te maken. Schaam je nergens voor: De foto’s die niet mooi zijn hoef je niet te gebruiken. Dans, kijk serieus, kijk nadenkend, sexy, blij, relax.. Doe niets onnatuurlijks maar laat je eigen persoonlijkheid zien. Wees vooral niet verlegen, je doet dit waarschijnlijk in je eentje. Gebruik je handen, gebruik je haar, er zijn honderden mogelijkheden.

Stap 6
Neem honderden foto’s, en verwijder er nog geen één. Misschien lijkt de foto helemaal niets op de camera zelf, maar is deze stukken mooier op de computer. Sorteer je foto’s pas als je klaar bent.

Stap 7
Stop.
Als je moe wordt of je begint te vervelen, stop dan. Je raakt gedemotiveerd en dat zul je zien aan de foto’s. Je doet het voor je plezier, niet omdat het moet.

Stap 8
Kies je goede foto’s.
Bekijk je foto’s de volgende dag. Kies degene die je erg leuk vind. Kijk ook eens naar de rare foto’s, dit zijn vaak de leukste foto’s.

Stap 9
Bewerk je foto’s.
Er zijn vele programma’s als Photoshop, GIMP of iPhoto, waarmee je je foto op kunt leuken. Je kunt bijvoorbeeld rare puisten verwijderen, de kleuren aanpassen of de foto in zwart-wit zetten. Haal niet teveel van de achtergrond weg, dit haalt vaak de balans uit de foto.

Stap 10
Bewaar je foto’s.
Kies de leukste foto uit en zet deze als je nieuwe profielfoto.

Stap 11
Als je een foto gemaakt hebt, laat deze dan niet enkel op de computer staan; op een mooie foto mag je trots zijn! Een erg leuk idee is om de foto uit te printen op canvas. Op herinneringenoplinnen.nl kun je je foto voor een minimaal prijsje op een canvas laten printen. Erg leuk als cadeautje, maar ook om boven de TV in de woonkamer te hangen!

Let op!

– Verberg punten op je lichaam die je niet mooi vind. Of je kunt bijvoorbeeld je wrat verwijderen voordat je de foto neemt.
– Heb je een hele mooie kenmerk aan jezelf? Laat deze dan extra zien.
– Doe je niet anders voor dan je bent: Dit zal je zien in de foto.

79 reacties op "Hoe moet je mooie foto’s maken van jezelf?"

Geef een reactie

 1. FotoLover:

  Goeie tips,

  Kga ze zeker gebruiken xx

 2. vera:

  de tips zijn super goed ik ga er op letten maar het enige is ik wil eigenlijk graag een mooi fototoestel kopen om echt mooiiie foto’s mee te maken maar waar? wten jullie misschien een goede winkel of site? xxx vera

 3. isisx110:

  ik wil later graag professioneel fotograaf worden.
  ik wil dan het liefst kleuters fotograferen want kleuters trekken zich nog niks aan van de camera. ik vind het namelijk heel mooi als je een foto maakt van dingen in het dagelijks leven zoals je haar kammen, dansen, fietsen of bloemen plukken.
  vraag je vriendin om zo n foto te maken, maar let op niet in de camera kijken. 🙂

  ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

  gr. isis