Hoe Moet Je …

Hoe moet je een kat aaien?

Een kat aaien klinkt misschien heel simpel, maar voor kinderen of mensen die niet gewend zijn aan katten is het belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt doen bij het aanraken van een kat. Een kat in de verkeerde plek aaien of te hard of te snel aaien kan sommige poezen bang maken, waardoor ze kunnen bijten of krabben.

een kat aaien

Wat heb je nodig?

– Een kat
– Handen


Uitleg

Stap 1
Laat de kat aan je snuffelen voordat je hem aait zodat de kat zich comfortabel begint te voelen.
Strek je hand of vinger uit en geef de poes de kans om te snuffelen.

  • Als hij geen interesse toont of er alleen naar staart is het misschien niet verstandig om te aaien. Probeer het later nog
  • Als hij snuffelt, miauwt of kopjes geeft aan je hand, dan wil de kat waarschijnlijk wel geaaid worden. Open de palm van je hand en raak het lichaam zachtjes aan.

Stap 2
Wacht tot de kat je kopjes geeft. Als een kat zijn/haar kop tegen je aan duwt, betekent dit dat de kat aandacht wilt. Als je momenteel bezig bent, aai je kat dan eventjes kort, zodat de kat weet dat je hem/haar niet negeert.

Stap 3
Aai de kat eenmaal als de kat op je schoot springt en gaat liggen. Kijk of de kat erop reageert. Misschien wilt ze hier enkel liggen om te relaxen, mensen geven namelijk lichaamswarmte af waardoor het voor katten heerlijk is om op schoot te liggen. Als de kat niet schrikt kun je hem/haar blijven aaien.

Stap 4
Aai een kat als deze op z’n zij ligt. Aai zachtjes de kant die je kunt aaien. Als hij begint te mauwen of te knorren betekent dit waarschijnlijk dat hij geniet.

Stap 5
Er zijn een aantal plaatsen waar katten graag geaaid worden. Dit zijn onder andere onder de kin en tussen zijn oren. Gebruik je vingers of je nagels om hier voorzichtig te aaien.

Stap 6
Ook net achter de snorharen of achter de oren vinden veel katten fijn. Probeer ook hier te aaien en kijk of de kat dit fijn vind.

Let op!

– Blijf uit de buurt van de buik. De meeste katten vinden het niet fijn om op hun buik geaaid te worden, ook al lijkt het alsof ze er voor gaan liggen om geaaid te worden.
– Blijf ook uit de buurt van de poten van de kat. Doe dit alleen als je je kat goed kent, en weet waar je kunt aaien en waar niet.

Geef een reactie