Hoe Moet Je …

Hoe moet je graffiti tekenen?

graffiti tekenen

Graffiti wordt helaas nog vaak gezien als vandalisme. Er zijn verschillende plekken waar je legaal mag spuiten in Nederland, maar deze zijn vaak al volgespoten. Met deze handleiding leer je snel graffiti te spuiten. In deze handleiding hebben we het niet zozeer over het schrijven van namen, maar om het maken van echte kunst met graffiti. Het enige wat je zelf nog moet doen is een mooie plek vinden voor je kunst. In deze handleidingen oefenen we nog op papier (en eventueel hout).


Wat heb je nodig?

– Potlood
– Gum
– Stiften/Kleurpotloden
– Papier
– Hout
– Verf

Uitleg

Stap 1
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten graffiti zijn. Het is verstandig om op internet te zoeken naar woorden als “graffiti” of “graffiti stijl”.

Stap 2
Kijk goed en studeer de verschillende graffiti. Kijk onder andere naar de stijl, de kleur en de thema’s. Zo kun je je eigen stijl bepalen.

Stap 3
Begin met het alfabet oefenen. Schrijf verschillende namen. Begin bijvoorbeeld met je eigen naam. Het goed kunnen tekenen van graffiti duurt even, vandaar dat het goed is om met namen te oefenen. Pas verschillende stijlen toe en kijk welke het beste werkt voor jou.

Stap 4
Zorg dat je hele werk al in je hoofd zit voordat je aan een werk begint.

Stap 5
Teken met je potlood heel zacht, zodat het makkelijk is om een stuk uit te gummen. Zorg ervoor dat je letters groot zijn en genoeg witruimte bevatten. Zo kun je makkelijker oefenen.

Stap 6
Teken het hele alfabet in verschillende stijlen, het liefst zo vaak mogelijk. Hou het nog wel simpel, je kunt waarschijnlijk nog geen rare vormen en ontwerpen maken. Dit komt later wel.

Stap 7
Je kunt nu beginnen met het kleuren. Gebruik kleuren die jij zelf mooi vind.

Stap 8
Je kunt nu eventueel een stuk hout gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij doe het zelf winkels. Schets hier weer met potlood je ontwerp op. Begin weer met iets simpels.

Stap 9
Kleur nu je ontwerp in met verf. Doe het langzaam en zorgvuldig, het duurt even voordat je een kwast of iets dergelijks onder de knie hebt.

Stap 10
Werk eventueel aan de details. Je kunt bijvoorbeeld de dikte en de kleuren van de randen of schaduwen aanpassen om een 3D effect te geven.

Stap 11
Experimenteer met verschillende kleuren in 1 graffiti. Denk weer eerst aan het resultaat en kies dan pas de kleuren. Je kunt ook verschillende soorten gebruiken (bijvoorbeeld: kleurpotlood met stift in 1 ontwerp.)

Stap 12
Ontwerp nu op verschillende ondergronden. Denk aan hout, papier, maar ook karton en misschien een muur.

Let op!

– Neem altijd een schetsboek met je mee. Zo kun je tekenen wanneer je een goed idee hebt. Probeer verschillende logo’s, ontwerpen of woorden.
– Fouten maken is niet erg. Hier leer je heel veel van.
– Zoek op internet op waar je legaal graffiti mag spuiten. Je wilt niet dat de politie je pakt omdat je aan het oefenen bent.
– Graffiti is kunst: respecteer werk en spuit alleen waar het mag.

115 reacties op "Hoe moet je graffiti tekenen?"

Geef een reactie

 1. Marique:

  Ik moet voor mijn werkstuk de vraag beantwoorden: Hoe maak je een goede graffiti tekening?
  Kan iemand helpen?

  Groetjes, Marique

  1. Sel:

   Tip lees de uitleg goed

 2. esmay:

  hallo wat vind je leuk aan grafiti

 3. jesse:

  Hallo ik ben net een week bezig met graffity op papier te tekenen en haal nu letters uit een graffity alfabet het gaat wel goed maar toch snap ik de achtergronden niet goed en wil ik die graqg leren en de andere graffity letters dus andere styles lukt ook niet
  hebben jullie mischien tips hiervoor

 4. swa:

  ik teken al een paar maanden in mijn schetsboek. wat bij mij goed werkt is om als het mooi weer is naar een legaale muur te gaan en van mooie pieces wat foto’s maken en van google kun je ook inspiratie halen. ik wil beginnen met spuiten maar ik wil ook wat handige dingetjes zoals caps enz. maar ik wil niet dat mijn ouders erachter komen. het enige wat ik nu doe voor naamsbekendheid is op school op tafels pieces maken. Wie kent er een winkel in de buurt van Noordwijk waar je bussen kan halen en caps?

 5. Talimo:

  Hoii ik heb een vraagje ik wil ook gaan graffiti spuiten maar moet ik dan eerst een graffiti letters van internet halen ?? en dan gaan tekenen 🙂 Maar hoe doen jullie dat??

 6. Mijzelf:

  Jebentnietgoedinuitlleggenjongejebentnietstoer!!

 7. loc:

  Andere spuitkoppen (skinny caps) zijn echt de beste manier om dunne lijnen te krijgen, je hebt ook fat caps waarmee je dikke lijnen kunt krijgen, handig bij het invullen van je piece maar ook goed voor een dikke tag.
  Als het echt niet anders kan kun je met een schaar en een lege bus van Pringels chips ook dunne lijnen krijgen maar dit is wel ff klussen. Een spuitbus past precies in zo’n bus. Je knip dan de achterkant een stuk in zodat je met je vinger de cap kan indrukken. Voor de uitgang van je cap staat nu nog een stukje van die verpakking, daar maak je een gaatje in recht voor de uitgang van die cap. Je verspilt wel veel verf maar je krijgt wel extreem dunnen lijnen.
  Dit kan allemaal wel maar echt, ga ergens een aantal verschillende caps halen en kijk wat je met die verschillende caps kan doen, onthoud dit en gebruik het bij je acties.

 8. ....:

  hi,
  ik spuit al een tijdje tags.
  alleen krijg ik pieces maken niet onder de knie, en het lukt niet om dun te spuiten,heb van een andere spuiter gehoord dat je daar speciale spuitkoppen voor hebt. alleen zijn die niet bij mij in de buurt te koop en internet kopen heb ik geen zin in,heb je tips?
  heb inmiddels wel al een tijd een vaste tag/piece,omdat ik illegaal spuit wil ik niet veel over mezelf kwijt daarom is mijn naam …..

  vriendelijke groet ……..

 9. loc:

  Wat tips
  Bussen koop je online goedkoop bij graffitiwinkel.nl. Beste zijn Montana gold, maar zijn wat duurder. Anders zijn Daytone bussen ook goed te gebruiken.
  En echt, oefenen oefenen oefenen. Als je bepaalde letters moeilijk vindt dan moet je een naam kiezen waar deze dus niet in voor komen. Kies een naam die in de graf wereld niet zo voor de hand licht, crime, joke of beat bestaan al een tijdje en je maakt er niet heel veel indruk mee op andere schrijvers.
  Probeer iedere dag een paar schetsen te maken met je gekozen naam en bewaar je schetsen zodat je je ontwikkelingen kan bekijken.
  Als je dan aan een muur gaat beginnen denk dan goed na voordat je ove iemand anders werk gaat, zeker in het begin zal je nog niet op hoog niveau werken dus is het niet handig om de lokale king te crossen. Beter zoek je een muur voor jezelf waar niemand je stoort en waar jij niemand anders stoort. Ook aan de muur geldt dat je moet oefenen oefenen oefenen.
  Maak foto´s van je eigen werk en van dat van anderen, kijk hoe anderen bijvoorbeeld letters invullen of achtergronden maken.
  Wees niet bang om af en toe iets van een ander na te doen maar copieer niet een hele piece. Echt iedereen heeft wel eens wat van anderen gebruikt, ook daar leer je van.
  Succes

 10. oke:

  ik doe nu al een paar jaar graffiti maar ik kan nog steeds geen wildstyle en ps….
  ik woon in hoogerheide een dorpje in noord braband en ik heb een graffiti maat nodig omsamen te spuiten.

 11. Ez:

  Beste Renzo, je moet een beetje kunnen tekenen, maar als je het doorhebt is het makkelijk, je kan ook naar buiten gaan en daar tekeningen uitzoeken die je mooi vindt, daar een foto van nemen en de mooie stukken nateken.

  Alsjeblieft, Ewout/Rave

  1. Ashish:

   Hoi Rogier,bedankt voor je reactie. Ik wil hier graag op regeeran.Je vergeet dat vroeger HEEL VEEL kinderen doodgingen voor hun 10e levensjaar. Nu niet meer. Ik denk dat je dat vergeet. Dat hebben we deels te danken aan beter voedsel, en deels aan de medische wetenschap (incl vaccinaties). Hoe veel kinderen met polio zie jij tegenwoordig rondstrompelen? Als jij uit het begin van de jaren 70 bent, dan heb jij waarschijnlijk nog een pokken vacccinatie gehad, kijk maar op je bovenarm. Ben je nu niet blij dat je geen verminkt gezicht hebt?Je mist het punt van de intrekking door the lancet denk ik. Dat is ingetrokken omdat er GEEN link bleek te zijn. Dus dat iedereen zich druk maakt over die link met autisme is dus gebaseerd op larie. DAT is het punt. Op zich is geen enkel systeem perfect, dat zegt Yuri hierboven ook. Maar als je kan kiezen tussen jarenlang zorgvuldig onderzoek door wetenschappers, of Desiree (boven) die maar wat roept (en helaas nog niet inhoudelijk heeft gereageerd), waar zet jij je geld dan op in?Daarnaast wil ik graag benadrukken dat je je kind niet inspuit met al deze ziektes’, Vaak gaat het alleen maar om 1 eiwitje van een virus (van de 15-30 die het heeft) om het afweersysteem te trainen. Niet de hele ziektekiem wordt ingespoten, je kan er niet ziek van worden dus.Als laatste: bof en mazelen lijken onschuldige ziekten maar ze kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals hersen(vlies)ontsteking en doofheid. Bij de bof kan bij jongens een ontsteking van de zaadballen optreden. Indien een jongen boven de twaalf zo’n ontsteking krijgt, is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid. Ook mazelen is niet altijd een onschuldige kinderziekte. Een op de zeven kinderen heeft last van complicaties, soms met dodelijke gevolgen. Mazelen is daarnaast erg besmettelijk. (bron: GG GD)Dus het is heus niet voor niets dat we vaccineren.groeten,Fedde

 12. GraffitiMaker:

  Ik begin echt iets van 2 dagen met graffiti en ik kan het echt niet!
  Maar na deze uitleg kan ik het al iets beter bedankt!
  En ik heb een vraag:
  Moet je goed kunnen tekenen voor graffiti te maken?

  Alvast bedankt.

  Renzo (9 jaar) (amateur graffiti tekener)

  1. Kim:

   Beste Ton,Ik ben het helemaal met je eens. Het is inareddad jammer om te stoppen rond 1950. Ons probleem als canongroepje was, dat we van die nieuwere ontwikkelingen niet zo veel weten, we hadden niemand om dat te schrijven. Zou jij willen proberen om in maximaal 700 woorden, in ca 5 alinea’s, een overzicht te geven van de ontwikkelingen op alle vlakken van de cultuur en media in Enschede? Dan neem ik het graag op als nummer 44 in onze `Korte geschiedenis van Enschede`.

  2. PIE amateur graffiti maker:

   hoi Renzo ik ben nu zelf een jaartje bezig met (street) art.ik kon in het begin ook niet goed tekenen en toen ben ik naar een teken academie geweest daar leerden me ze hele toffe cartoons tekenen onze van onze juf mocht ik soms ook met de spuitbussen aan de slag.

   vroeger kon ik er niet veel van maar na veel oefenen maak ik soms een piece van mijn tag (PIE) dat mijn vrienden zeggen van wooooow!

   dus ik zeg blijven oefenen

   PIE amateur street artist 11 jaar

  3. melswag:

   ja je moet heel goed kunne tekenen

   1. Mini:

    Moet dat echt kan iemand mij helpen