Hoe Moet Je …

Hoe moet je autorijden?

De basis van het autorijden is iets wat iedereen kan leren. Echt auto rijden leer je pas bij je rijlessen, maar met deze korte handleiding leer je de basis alvast.

autorijden

Wat heb je nodig?

– Een auto
– Genoeg benzine


Uitleg

Stap 1
Begin met autorijden op een vlakke oppervlakte met de auto uit. Ga in de stoel zitten en doe je gordel om. Tijdens het leren is het een goed idee om je ramen open te doen, zodat je de motor beter kunt horen.

Het voetpedaal aan de linkerkant is je koppeling, de middelste is de rem en je gas is het voetpedaal aan de rechterkant.

Stap 2
Leer wat de koppeling doet. De koppeling zorgt ervoor dat de motor niet meer “verbonden” is met de wielen. Als je de koppeling indrukt kun je schakelen.

Stap 3
Verstel je stoel zodat je comfortabel met je voet de koppeling in kunt drukken. Je kunt je stoel vaak verstellen met een hendel in het midden van de voorkant van je stoel.

Stap 4
Druk met je linkervoet de koppeling in en hou deze ingedrukt.

Stap 5
Zet de koppeling in de vrije positie. Dit doe je door de koppeling (de stick rechts van je stoel) in de middelste positie te zetten. Als de koppeling in zijn vrij staat, voelt de pook “losser”.

Stap 6
Start de auto door de sleutel in het contactslot te steken, en deze te draaien. Wees zeker dat de handrem aan staat, zeker als beginnende bestuurder.

Stap 7
Haal je voet van de koppeling terwijl de koppeling nog in de vrije positie staat. Als het goed is blijft de auto nu stil staan.

Stap 8
Druk de koppeling weer in met je linkervoet en zet de auto in zijn eerste versnelling. Dit is zover mogelijk naar linksboven. In de meeste auto’s wordt dit op de pook ook weergegeven.

Stap 9
Haal je voet nu heel langzaam van de koppeling af. Blijf dit doen totdat je hoort dat de motorsnelheid langzamer wordt, en druk de koppeling dan weer terug in. Doe dit verschillende keren zodat je het geluid begint te herkennen.

Stap 10
Heb je het door? Laat dan langzaam de koppeling los terwijl je met je rechtervoet langzaam het gaspedaal indrukt. Waarschijnlijk moet je dit meerdere keren oefenen voordat je het goed doorhebt.

Stap 11
Ga er vanuit dat je meerdere keren stil zult vallen de eerste keer, aangezien het een hele nieuwe ervaring voor je is. Geen paniek! Aangezien je waarschijnlijk oefent in een lesauto hebben de meeste mensen hier geduld voor.

Stap 12
Als je eenmaal aan het rijden bent, wordt het tijd om door te schakelen naar de volgende versnelling. Als het aantal toeren tussen de 2500 en de 3000 is (dit kun je zien aan de toerenteller op je dashboard) wordt het tijd om naar de volgende versnelling door te schakelen.

Druk de koppeling weer in en haal je rechtervoet van het gaspedaal. Je kunt nu met je rechterhand schakelen naar de tweede versnelling. Deze bevind zich recht onder de eerste versnelling. Dit kun je vervolgens steeds herhalen naar de volgende versnelling. Kijk goed op de pook hoe je naar de volgende versnelling kunt schakelen.

Stap 13
Wanneer je langzamer rijdt dien je terug te schakelen. Dit gaat bij het autorijden eigenlijk exact hetzelfde als het omhoog schakelen. Haal je voet van het gas, druk de koppeling in en schakel naar het juiste getal.

Stap 14
Remmen doe je met het middelste pedaal. Om soepel te stoppen rem je steeds met je rechtervoet, en schakel je terug tot je weer in de eerste versnelling staat.

Let op!

– Ga nooit rijden zonder rijlessen gehad te hebben.
– Als beginnende bestuurder kun je het beste niet oefenen op heuvels, aangezien dit net iets ingewikkelder is. Je leert dit uiteindelijk wel tijdens je rijlessen.
– Leer om goed te parkeren. Ook dit leer je tijdens je rijlessen.

Geef een reactie