Hoe Moet Je …

Hoe moet je reanimeren?

reanimeren

Het kan helaas altijd voorkomen dat je onverwachts een persoon moet reanimeren. Helaas heeft niet iedereen een ehbo cursus gevolgd, en is het verstandig voor deze mensen om online informatie over reanimeren op te zoeken. Mocht het toch voorkomen dat je moet reanimeren, en is er niemand in de buurt die kan helpen, dan kun jij wellicht toch een leven redden.


Uitleg

Stap 1
Bekijk ten eerste of de omgeving veilig is. Zorg dat de persoon op een veilige plek ligt.

Stap 2
Beveel iemand 112 te bellen. Roep niet zomaar rond ‘iemand, bel 112’ maar wijs iemand aan om het alarmnummer te bellen. Als je niet zomaar iemand aanwijst zullen veel mensen denken ‘dat doet iemand anders wel.’.

Stap 3
Controleer of persoon nog ademt. Leg hem/haar op zijn/haar rug en kantel het hoofd naar achter, zodat de luchtweg opent.

Stap 4
Plaats allebei je handen in het midden van de borstkas, en duw het borstbeen ongeveer 5 cm in. Doe dit ongeveer 30 keer. Om het juiste tempo aan te houden kun je in je hoofd het liedje ‘Staying Alive‘ zingen. Duw op de maat van de muziek.

Stap 5
Geef mond op mond beademing. Sluit de neus van de persoon, en haal tweemaal ongeveer een seconde lang diep adem in de mond van de persoon. Zorg dat er geen adem vrijkomt, dus plaats je mond direct op de mond van de ander.

Stap 6
Herhaal Stap 4 en Stap 5 beide. Is er iemand anders bij? Wissel dan elke 2 minuten af. Zorg wel dat je niet te lange pauzes tussendoor houdt.

Stap 7
Herhaal dit tot de Ambulance er is. Blijf er hierna ook bij, wellicht dat het Ambulancepersoneel je nodig heeft voor andere simpele taken.

Let op!

Om te leren hoe je om moet gaan met een defibrillator kun je het beste een ehbo cursus volgen. Dit is in bijna elke grote stad te doen.

1 Reactie op "Hoe moet je reanimeren?"

Geef een reactie

  1. ria kat:

    na 10 jaar toch noch weer even gekeken hoe je moet reanimeren, je kunt nooit weten?