Hoe Moet Je …

Hoe moet je een teek verwijderen?

Teken kunnen zowel bij dieren als mensen gevonden worden. Zodra dit gebeurd is beginnen ze bloed te zuigen. Een teek kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer de teek bloed kan zuigen, hoe groter de kans wordt op een vervelende ziekte zoals lyme. Wel is het belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen.

een teek verwijderen

Wat heb je nodig?

– Papier
– Een asbak
– Lucifers
– Pincet
– Ontsmetmiddel


Uitleg

Stap 1
Hou een stuk papier naast de teek als hij nog niet vastzit in de huid. Probeer de teek nu op het papier te krijgen, en gebruik vervolgens het papier om de teek in de asbak te kijken. Gebruik vervolgens een lucifer om de teek in de fik te steken.

Stap 2
Zit de teek al vast? Dan kun je aan de slag met een pincet. Er zijn speciale pincetten beschikbaar voor teken, maar als je deze niet in huis hebt kun je ook een normaal pincet gebruiken.

Stap 3
Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid als mogelijk. Trek vervolgens de teek zo recht mogelijk eruit. Maak geen vreemde bewegingen tijdens het trekken.

Stap 4
Controleer goed of er geen stukken van de teek blijven zitten in de huid. Als de kop van de teek er nog steeds in zit, moet je je pincet nogmaals gebruiken om de kop eruit te halen.

Stap 5
Wrijf vervolgens wat ontsmetmiddel over de plaats waar de teek zich bevond. Ontsmetmiddelen zijn in de meeste apotheken te verkrijgen.

Let op!

Zie je een “bulls-eye” (een dartbord-achtig) plekje op je huid? Neem dan contact op met je dokter.

Geef een reactie