Hoe Moet Je …

Hoe moet je snel afvallen?

snel afvallen

Je wilt wat afvallen, en het liefst zo snel mogelijk? Er zijn verschillende manieren om snel af te vallen. Niet iedereen ziet hetzelfde effect bij een bepaald dieet. Mocht dit dieet wel bij jou passen kun je met deze paar snelle stappen heel snel wat kilootjes afvallen. Deze handleiding bepaalt niet wat je wel en niet mag eten, maar is meer een algemene handleiding. Veel dingen die hier in staan weet je waarschijnlijk ook al, het enige wat je nog moet doen is ze ook echt uitvoeren.


Bekijk ook onze handleiding, “snel afvallen met weight watchers“!

Wat heb je nodig?

– Niks

Uitleg

Stap 1
Wees gemotiveerd. Dit is het allerbelangrijkste van de handleiding. Blijf positief en weet van jezelf dat je het kan. Hou dit in je hoofd terwijl je probeert af te vallen.

Stap 2
Zoek naar sportscholen bij je in de buurt, en kies er 1 waar je je op je gemakt voelt. Dit is erg belangrijk. Je moet niet met tegenzin naar je sportschool gaan, omdat de mensen die er lopen je niet aanstaan. Veel sportscholen geven je de kans om te kijken, desnoods kun je elke sportschool in de buurt een keer proberen.

Stap 3
Begin een intensieve cardio minstens 3 keer per week voor ten minste 45 minuten. (Denk aan, lopende band, steps, spinnen, fietsen of iets dergelijks). Vraag aan je instructeur of hij/zij nog meer tips heeft. Misschien hebben ze zelfs groepsprogramma’s om gezamenlijk af te vallen. Beweging is de belangrijkste stap in het afvallen.

Stap 4
Ga op zoek naar verschillende diëten. Er zijn verschillende varianten online te vinden, maar je kunt ook tijdschriften of boeken gebruiken. Sonja Bakker blijft een populair afval programma, maar is niet aan te raden om snel af te vallen.

Stap 5
Kies een dieet wat bij jou eisen en wensen past. Het is absoluut belangrijk om een dieet te kiezen wat bij je leefstijl past. Als je enkel dingen mag eten die je niet lekker vind zal je eerder geneigd zijn om te stoppen. Sommige diëten zijn ook erg duur en eisen dat je speciaal eten eet wat moeilijk verkrijgbaar is (en vaak ook erg duur).

Stap 6
Hou je vast aan je dieet en je sport activiteiten. Je ziet misschien niet na 1 week resultaten, maar dit is geen reden om er meteen mee te stoppen. Pas na een maand kun je zien of het programma werkt of niet. Succes!

Let op!

– Hou verschillende tijdschriften in de gaten. Deze hebben vaak kortingsbonnen op boeken om af te vallen.
– Pillen of andere vitaminen zijn wellicht goed om in een dag af te vallen, maar let altijd op wat de effecten hiervan zijn. Het is verstandiger om het natuurlijk te houden.
– Snel afvallen kan gevaarlijk zijn, en is vaak maar tijdelijk.

160 reacties op "Hoe moet je snel afvallen?"

Geef een reactie

 1. melanie:

  ik ben 10 jaar en ik weeg 70 kilo help me ik wil afallen

 2. melanie:

  ik ben 10 jaar en ik weeg 70 kilo ik wil echt affelen

 3. Iemand die al aan het afvallen is:

  Heehee,

  Ik lees hier dus echt van alles en ik zal eerst met het eerste beginnen: Voor alle jonge dames die zich te dik vinden terwijl ze een gezond gewicht hebben: Dat rol model die je op de catwalk ziet heeft GEEN gezond gewicht. Bij een gezond gewicht mag best wel eens een vetrolletje zitten. Probeer het dus ook niet na te maken want al die supersterren krijgen iedere dag in hun hele leven een super gezond dieet en uren om te sporten. Met huis tuin en keuken middelen kom je er echt niet en het is niet gezond voor je om ondergewicht te hebben !

  Nu een paar tips: Ik heb mijn hele leven al over gewicht. Op mijn 14e woog ik 85 kilo (1.65 meter lang). Toen had ik me er eigenlijk bij neer gelegd maar gezien ik in een omgeving met veel dorpjes en slecht busvervoer woonde en ik allerlei activiteiten op flinke afstand had ben ik gaan fietsen. Ik heb iedere dag zo een 40 kilometer gefietst, compleet onbewust dat het zo veel was en ik dronk per dag 1,5/2 liter water. Na 2 maanden woog ik nog maar 65 kilo.

  Afgelopen winter (4 jaar later) besloot ik te stoppen met roken. Hierdoor ging ik heel veel eten en was ik zo weer op 90 kilo. Te veel dus. Nu weeg ik weer 75 kilo dus het afvallen gaat hard. Wat zijn de geheimen van gezond afvallen?

  Drink heel veel water, zet een doel voor jezelf. Vul een 1,5 liter fles en drink die in de loop van de dag leeg. Als je dit doet beloof ik je dat je ook een mooie gave huid krijgt.

  Alle frisdranken eruit. Pak liever een glas limonade want frisdrank is echt zeer ongezond. Probeer anders eens uit welke smaak thee je ook lekker vind zonder suiker. Het zal je verbazen hoe lekker sommige smaken (ik ben echt dol op sterrenmunt en rooibos) zonder suiker heerlijk smaken !

  Hoe ver je ook moet fietsen, wat voor weer het ook is, pak de fiets ! Het buiten zijn zal je al net zo veel goed doen als de calorien die je verbrand.

  Nu heb ik het grootte probleem dat als ik ongesteld ben graag met een berg chips of chocola film ga zitten kijken. Als je dit gewend bent is dit af leren echt heel zwaar. Beloof je zelf dus voor ieder hapje vettigheid wat je neemt een stukje hardlopen of fietsen.

  Als je boodschappen doet, blijf in de buitenste rij van de winkelschappen als dit kan. Alle vettige dingen zoals chips en chocola en koekjes liggen namelijk meestal in de binnenste schappen. Als je het niet koopt ga je het namelijk ook niet eten.

  Kijk op Youtube voor een leuke workout. Er zijn er TALLOZE ! En er zijn er heel veel ontzettend leuk, sommige duren ook maar 10 minuten en als je dat iedere dag doet helpt het veel.

  Vraag de huisarts om hulp als het echt nodig is.

  Ben eerlijk tegenover jezelf. Is dit eten echt zo gezond als iedereen zegt? Heb je vandaag echt erop gelet dat je gezond eet? Bezoek geschikte internet sites zoals weightwatchers.nl om te kijken of een gerecht echt gezond is.

  De truc is zeker niet minder eten maar gezonder eten. Zin in een snack? Prima er ligt naast dat stukje roomkaas vast wel ergens een komkommer in de koelkast. Sterker nog. Zorg dat je 3 goede maaltijden per dag hebt. Niet eten zal je darmen lui maken waardoor je meer vet opslaat. Begin met een goed ontbijt met magere yogurt of bruinbrood (wit brood is echt not done !), neem een appeltje en brood met kipfilet mee naar school of werk en eet ´s avonds verstandig. Bijvoorbeeld rundvlees met rijst en boontjes? Mager en lekker.

  Het is geen wedstrijd ! Je kan geen 10 kilo in 10 dagen afvallen !! Niet alleen krijg je dan vanzelf een jojo gewicht en volg je een zwaar dieet maar ook je huid gaat er stuk van want die heeft geen tijd zich te herstellen en weer strak te trekken. Wil je voor de zomer 10 kilo afvallen om in je oude bikini te passen? Prima, begin nu, geen gestoorde crash dieeten, geen pilletjes, nee enkel en alleen gezond eten en genoeg bewegen ! Dan ben je over 2/3 maanden die 10 kilo kwijt met een mooie huid en een goed gevoel.

  En als laatste: Het is geen dieet wat ik aanraad. Het is een levensstijl. Verander gewoon voor altijd wat er in je koelkast ligt en wat je eet en ik beloof je dat je echt niet meer zult aankomen en een mooi gezond gewicht krijgt !

  groetjes en succes !

 4. shirin:

  Haaaaiiii ik heet Shirin ik ben 1,65 lang en ik heb 2 kinderen en weeg 67 kilo.
  Ik heb echt alles geprobeerd om af te vallen, ik heb pillen genomen en green caffee gedronken dieet gedaan, het helpt gewooon niet, en ik eet na 18:00 niks meer.
  Maar ik hou niet echt van water drinken, ik drink maar 2 glazen per dag.
  Ik moet echt 7 kilo minder wegen, wie kan mij nog goede tips geven?

  Groetjesss…

 5. lisa:

  ik ben lisa en ik weeg 52kg ongeveer en ik ben 12jaar en ik ben 1,45 of1,46 cm hoe kan ik afvallen kun u me dat vertellen a.u.b

 6. lisa:

  ik weeg ongeveer 52kg en ik ben 1,45cm ik ben 12jaar oud

 7. @noek:

  heey ik ben 13 en ik ben 1,75 en ik weeg 75 kilo is dat gzond of ben ik te dik?? ’cause i don’t know…

 8. Dik meisje:

  Hallo.
  Ik vind mezelf te dik ik ben 13 jaar bijna 14 en 167 cm ik weeg iets meer dan 70 kilo
  als ik naar school ga eet ik smorgens nooit is dat slecht ?
  ik mag van mijn ouders niet naar een spotschool omdat het bijna zomer is en dan ga ik daar niet heen .
  Mijn vriendinnen zeggen dat ik niet dik bent maar ik heb best wel dikke benen en brede heupen en een dikke buik ik ben best verlegen bij jongens in de buurt ik denk dat dat komt doordat ik te dik ben.
  Ik heb vaak ook zin om savonds chips of wat anders te pakken ook als ik me verveel .
  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen .
  Doeii xx

 9. Dede:

  Alex en Nova in actie. Alex is al een echte paperazzi. Grappig als je iets in het Nederlands tegen hem zegt en je krgijt in het Engels antwoord, het wordt steeds meer een Amerikaantje. Ik verwacht wel dat hij de Nederlandse feesten in ere zal houden, dat levert in ieder geval extra cadeautjes op.Nova geniet van haar uitje, ze kan niet wachten totdat ze zelf ook mee kan doen.

 10. rob:

  k ben 14 jaar en ben 1.61 lang en weeg 80 kilo dat is bijna 20 kilo te zwaar ik ga nu elke week 3x sporten en gezond eten ben in 3weken 5 kilo afgevallen

 11. David:

  Hoi.
  ik ben 1.78 en weeg 90 kilo ik wil afvallen en sixpack krijgen het is zwaar om zo televen niemand repecteerdt je en daar heb ik al jaren last van meisjes en boys schelden je uit voor dikke varken of wat dan ook en wat ik ook doe het heeft geen nut ik val niet af ik voetbal 3x per week en fitnis op school ik eet wel vet beetje veel maar ik kan er niet zo in 1x mee stoppen ik heb hulp nodig want mijn conditie is super slecht alsjeblieft help me!!!!:'( ik heb hulp nodig het kan me leven veranderen ik zou me dan gellukkiger voelen dan nue grdavid

 12. Karel:

  Hoi,
  Ik ben 1.74 en weeg 66 ik wil afvallen maar het valt me zwaar om mijn levenstijl.
  Toch wil ik dat graag. ik ga wel 7 keer per week sporten maar dat je vooral kracht training denken jullie dat het vet dan ook verbrand of moet ik stoppen met kracht training en conditie training gaan doen? Heeft iemand tips om je levenstijl aan te passen? Hoe dat makkelijker wordt.

 13. Karlijn:

  ik ben ook wel best dik,
  ik ben 1.56 (of 1.55 ofzo) en ik weeg 63 kilo,, veel te veel… mijn ik ben nu 10, over 4 weken 11.. ik schaam me zo (p.s. ik heb me voor het laatst 2 maand geleden gewogen )

 14. Jessica:

  Hallo

  Ik ben 16 en ik weeg 53 à 54 dat verschilt maar ik sport 3 x in de week anderhalf uur
  Maar het wil er maar niet af ik wordt er echt gek van
  Ik heb heel veel dingen geprobeerd maar nooit echt met suc6
  Weet iemand wat je ongeveer mag eten als 16 jarig die 1.55 is
  Ik heb het vaak opgezocht maar ik kan niet zien wat je ongeveer mag eten

  Alvast bedankt

  Mvg jessica

 15. Purple-girl:

  Ik ben 14 over 2 weken en ben ongeveer 1,53 en 40 kilo….
  Is dat niet iets te licht of ligt dat echt aan mij???

  X purple-girl

 16. Jansen:

  Te zwaar , heb ik hele goede pillen voor !!!
  Ionamine , 20 stuks voor 60 euro , zeker 5 kilo kwijt in 1 week .
  1 per dag innemen , zeker niet meer !

  Groetjes

 17. wanhopig meisje:

  Ik ben 17 jaar, 166 cm lang en weeg 79 kilo.
  Ik voel me erg onzeker terwijl me vrienden zeggen dat ik mooi ben.
  ik heb nu al een lange tijd een vriend en ik voel me niet meer mooi voor hem…
  Als ik me uitkleed om te gaan slapen dan voel ik me zo ongemakkelijk…
  Ik heb veel dingen geprobeerd, maar ‘s avonds als ik nog tv aan het kijken ben heb ik ergens trek in en pak ik iets… Elke keer als ik dan weer wat gegeten had (altijd chips) dan voelde ik me zo schuldig, maar de dag erna deed ik het weer net zo gemakkelijk.

  Hoe kom ik hier vanaf?

  En ik weet dat heel veel mensen alleen lopen te klagen, maar ik voel me er zo slecht over… Ook omdat ik vaak uitgscholden word voor bolle of plofkop ect. ik kan hier gewoon niet meer tegen..

  Kan iemand mij alsjeblieft helpen? En misschien ook wat tips om gewoon iets af te vallen

  X

  1. Purple-girl:

   Luister je moet echt niet ingaan op wat de andere denken. Ze proberen jou alleen maar onzeker te maken maar daar moet je je niks van aan trekken! Ze zijn super onzeker en gewoon jaloers op jou lichaam. Probeer alfleiding te zoeken of ga sporten. Probeer nadat de zon onder is gegaan ( of na je avond eten) niet meer te eten en als je dan honger hebt gewoon wat fruit of groente. Bij mij werkt het en ik ben bijna 14 & 1,53 lang en weeg 40 kilo.
   Succes ermee en laat je niet gek maken door andere, je bent goed zoals je bent en de ene is nou gewoon wat steviger gebouwdt dan de andere 😉

 18. just me:

  ik ben 14 jaar, ben 1m 67,en weeg 70 kg, ik snap wel dat iedereen praat over veel gaan sporten maar ik heb er gewoon geen tijd voor,het enige wat ik wel doe is 3x per week gaan volleyballen. ik kom van school, leer, eet en ga slapen. Kan iemand mij alstublieft tips geven? ik kan mezelf bijna niet meer aankijken in de spiegel dus iemand, help mij aub.

 19. Ikke:

  Ik ben 11 en ik was eerst 30 kg,dan kijk ik es naar de weegshaal 35 kg!!!En vandaag viel ik bijna flauw……ik zit heel de tijd te bleiten dat ik zoooo een dikzak ben!!!40 KG!!!(Ben wel 1.60 m)maar toch vind ik het veel te veel!Ik wil 34 kg of 30 wegen!!!Weet iemand goede verduntips!!!

 20. Lonneke:

  Hallo mede dikkerdjes:)

  ik ben 1.74 en weeg 81 maar ik ben mijn leven aan het veranderen ik ga 3 keer per week naar de sportschool anderhalf uur. Ik eet 3 x per dag. Ik ben pas 2 weken begonnen maar ik dacht bij mezelf ik heb meer motivatie nodig dus ik ging naar een instructeur van de sportschool en vroeg of hij me elke week wilde wegen ik ben net begonnen maar het helpt als je weet dat je wilt afvallen voor jezelf maar ook voor de instructeur(om niet voor lul te staan) geloof me dit werkt ik voel me nog steeds dik en zeker in deze tijden want het is olliebollen tijd en mijn vriendinnen eten van alles maar ik moet oppassen ik ga ervoor ik wil die 10 kilo kwijt!! En dat gaat me lukken ook! En ik schrijf dit zodat als ik weer de neiging heb om te eten dit lees en denk NEE ik neem een appel!

  Succes met jullie afvallen ik hoop dat ik jullie kan helpen!
  Xx lonneke

 21. denies:

  heey mensen,
  ik ben bijna 18 en weeg 77 kilo en ben 1.68 ik wil heel graag afvallen maar wat ik er ook voor doe het lukt niet.. en ik heb vaak doorgezet ik dans nu zelfs 5 avonden per week 2uur per dag.. daarbij werk ik in een sportschool waar ik vaak groepslessen volg etc. ik heb ook een goed eetpatroon geen tussendoortjes veel groente en fruit. ik snap echt niet hoe het kan maar zou hier graag antwoord op willen ben ten einde raad.

  groetjes denies

  1. mariska:

   je moet niet opgeven, ik weet niet hoelang je al bezig bent, maar je moet niet denken dat alles binnen een paar dagen weg is. het is per persoon verschillend hoe lang het duurd voordat er iets af gaat. als je ineens al je junk food achtige eten weglaat gaat je lichaam het reserve vet (het vet dat je dikmaakt) nog langer bewaren en weinig van verteren. eet gewoon een of twee tussendoortjes per dag en eet wel patat, maar laat de mayonaise weg ofzo, je lichaam kan dat denk ik niet aan. en als je al zoveel sportte dan zou je inprincipe nog meer moeten sporten om vet kwijt te raken (raad ik je niet aan) je kunt ook gewoon langer doen over het eten, meer kauwen, dat is goed voor je snellere vertering en voor je hersenen die dan denken dat je heel veel op hebt, maar dat heb je niet, drink groene thee en veel water, eet een appel direct na het avondeten en zorg dat je niet te extreem afvalt. ik weet er zelf ook niet zoveel van, maar misschien dat je hiermee verder komt.
   succes

 22. dancerrx:

  He guys,
  luister afvallen kan heel goed,
  ik ben zelf 1.68 en woog eerst echt 70 kilo.
  Toen dacht ik, joh dat ga ik niet doen! Ik train zelf heel veel omdat ik dans op hoog niveau en dat is een meevaller, maar een goed eetpatroon helpt ook heel veel. Zorg dat je 3x perdag eet, en gewoon je voedingsstoffen binnenkrijgt. Anders wordt je erg koud en duizelig. Een extra vitaminenpil kan ook geen kwaad. Doe dit even goed en de kilo’s vlieger eraf. Ik ben nu 64 kilo. K wil er nog 4 af hebben voor de kerst en dan daarna nog 2 en dan vind ik het goed.
  Good luck, and don’t worry, kijk naar bijvoorbeeld Mariah Carey of Beyonce, ze zijn bloedmooi maar ook mollig!

 23. dana:

  hallloo
  ik heb een vraaje ik ben 13 jaar
  en ben 1.47 ongeveer lang en ben 47 kiloooo!!!!!!
  is dat normaal of niet elp pleaass
  -x-

 24. loes:

  Dag allemaal, ik was zelf even aan t googlen over snel en effectief afvallen en kwam op deze site terecht. Ik stond wel een beetje versteld van de aanbevolen adviezen, zoals het innemen van dieetpillen en het volgen van dieten. Ik wil duidelijk aangeven dat het er vooral omgaat dat je gezond gaat eten. Dus al dat gesnoep, fastfood- eten, koekjes en chipies laat staan en overgaat op volkoren producten en heel veel groente en fruit (uiteraard in proportie). Uit eigen ervaring kan ik aangeven dat het innnemen van dieetpillen erg onverstandig is en er vele bijwerkingen zijn die voor nare gevolgen kunnen zorgen (wordt er nooit bij vermeld, dus bij deze). Verder is het van belang zo rond de 4 liter water te drinken per dag, en iedere dag minimaal 1,5 uur te sporten. Ik zeg bewust 1,5 uur omdat het eerste half uur dat je sport, niet vet verbrandt maar de koolhydraten van het boterhammetje dat je die ochtend/middag gegeten hebt.
  Dieten zijn van tijdelijke aard, meestal ook ongezond voor je lijf op langere termijn. Voor de jonge dames hier: jullie zijn veel te jong om je met dieten en afvallen bezig te houden…. afvallen moet je doen als je serieus te zwaar weegt en niet dit soort forums opzoeken die je tot anorexia aanmoedigen. Succes allemaal

 25. sara:

  hallo, ik ben een meisje van 16, ik ben 1.68m weeg nu 70 kilo. Ik weet dat ik wel wat te zwaar ben maar ik ben wel blij met hoe ik nu ben, want een jaar geleden woog ik nog 83 kilo en door alleen maar 2 of 3 kopjes groene thee te drinken (bijna) elke dag en natuurlijk ook gewoon water enzo ben ik in 2 maanden gewoon 13 kilo afgevallen. Ik ben gewoon blijven eten als wat ik altijd al deed en dat is best wel veel haha. dus ik hoop dat het bij jullie ook wat zal helpen x

 26. jeffrey:

  Heey mensenn. Ik ben jeffrey en ben 19 jaar. Een half jaar geleden woog ik nog 118 kilo en ben 1.81. Dat was te zwaar en meisjes wouden niet naar me kijken. Op een dag dacht ik bij mezelf van jaah ho eens even ik ga wat aan men lichaam doen en had een doel voor ogen om een sixpack te halen voor de volgende zomer en dat ik hem dan kon tonen aan alle meiden. Ik begon met men eet patroon aan te passen dus niet meer 5 keer op een dag en ook niet voor het slapen gaan . Niet 3 keer in de week frituur rommel . Geen cola en gedoe maar gewoon water of thee. Elke ochtend als ik wakker werd dan deed ik sit-ups op men bed. Stapte van bed af en drukte ik mezelf op. Stapte op de fiets en ging 8 km fietsen naar school op school deed ik op eens mee met voetbal en basketbal en fietste dan weer naar huis thuis pakte ik men gewichten en was flink aan het trainen. Dan lekker eten en savonds hardlopen. Als ik op bed ging drukte ik me weer op en deed weer sit-ups. Ik ben nu 3 maand verder. Ik weeg nog 85 kilo. Bijna al mijn vet heeft zich om gezet in spieren en nu heb ik een sixpack. En dikke armen van hier tot tokio. Dus jongens. Doe er wat aan en geloof in jezelf want dan lukt het

 27. janekke:

  heey ik heb een vrindin ze is 13 en ze weegt 95 . ze moet echt op dieet maar hoe. ze moet in een jaar 30 . kilo afallen wat moet ze doen ? en hoe ??? HELP !!!

 28. Hinara:

  Heey lieve mensjes,
  ik ben 15 word in januari 16 🙂 , ben 159 cm en weeg 67 kilo.
  Om te afvallen moet je eerst een doel hebben
  bijv. ik wil 10 kilo afvallen
  Gooi all je vette zoete te zoute slecht ongezonde dingen in de prullebak
  koop lessen met water
  ga naar 1 sportclub train 3 keer per week
  eet echt geeeeeeeeeeeeeeeeen snoep!
  niet ff 1 chippie of 1 chocolaatje is niet goed voor je
  en ga voral niet in bladen kijken waar hele dunnen mensen in staan en dan gaan denken
  was ik maar zo
  want die mensen hebben dubbele slank gene en kunnen eten wat ze willen ze komen niet aan
  blijf jezelf motieveren en je komt er wel

  de enige reden dat ik dit schrijf is om me zelf en andere mensjes te motiveren
  ik zit trouwens nog in mijn puberfase
  deze leeftijd is heel normaal om een beetje dik te zijn
  je kom er wel!!
  x Hina het kleine dikkertje 🙂

  1. Jenny:

   Ik zoek een informatie over rusissche vluchtelingen en ontvluchte krijgsgevangenen tijdens WO I in Nederland. In nederlandse kranten van toen heb ik enkele berichten gevonden, ook een naam van de lijst van overledenen lijkt wel op de rusissche afkomst. Wat (en waar) kan ik iets vinden over de opvangfaciliteiten en hun bewoners?Vooraf bedankt, Elena

 29. rik:

  Ik ben dik en wil snel afvallen, ik heb deze hulp zeer nodig want ik ben zwaar overgewicht.
  Ik probeerde al afte vallen door veel te fappen maar dat werkte niet goed. Ik kreeg er alleen maar kramp van en viel er niet door af.

  Ik hoop dat jullie mij snel kunnen helpen want ik heb een vriendin en die wil ik niet verpletteren met mijn fatsigheid.

  XXX,
  Foxforgames

 30. Marjolein:

  Hoi,

  Ik ben 14 jaar en weeg 63 en ben 1.75 ik heb een tijd boven de 70 kilo gewogen en toen afgevallen tot 59 kilo, nu is mijn probleem dat ik begin te jojo-en en steeds aankom of een beetje afval. Nu ben ik wel bang dat ik teveel aankom. Ik loop qua groei en lichaamsbouw flink voor op de andere van mijn leeftijd. Hebben jullie misschien tips dat ik toch nog iets afval maar mijn gewicht behoud??